
Wat is EMDR?
EMDR staat voor “Eye Movement Desensitization and Reprocessing”
Het is een bewezen effectieve psychotherapeutische behandelmethode. Letterlijk vertaald betekent het: door oogbeweging opnieuw beleven van de ingrijpende gebeurtenis(sen), de lading verwerken van de emotionele reacties. Iedere gebeurtenis die als herinnering een blijvend negatief effect op iemands leven heeft, wordt “traumatisch” genoemd. Symptomen voor een traumatische herinnering zijn de heftige emoties, de levendige beelden en de fysieke reacties daarop. Deze herinneringen worden telkens weer geactiveerd in situaties die lijken op die tijdens de traumatische gebeurtenis. Zo kan later een geluid dat je hoort, een geur die je ruikt of een beeld dat je ziet de beelden en de gevoelens aan die gebeurtenis weer herbeleven. De EMDR activeert het brein tot in dezelfde staat als de remslaap. Dat is de staat waarin de gebeurtenissen/ervaringen van alle dag normaal gesproken verwerkt worden. Als er EMDR nodig is betekent het dat het brein de gebeurtenissen/ervaringen niet vanzelf heeft verwerkt. Via de EMDR wordt het nogmaals aangeboden, zodat de verwerking alsnog kan plaatsvinden.
De EMDR-behandeling brengt een afwisseling van gedachten, beelden en gevoelens op gang waarbij deze ook samen kunnen gaan met lichamelijke reacties en sensaties. Ik vraag je na elke bilaterale set je te concentreren op de meest opvallende verandering van dat moment, waarna er een nieuwe set bilaterale stimulatie volgt. De aangeboden sets oogbewegingen of geluiden zullen ertoe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest.
Wanneer EMDR?
Als je klachten langer aanwezig zijn dan 4 weken kan het inzetten van EMDR waardevol zijn. Denk hierbij aan: schokkende gebeurtenissen, vormen van geweld, ongelukken, rampen. Je kunt last krijgen van angsten, spanningen en herbelevingen van het trauma.
Het kan ook goed ingezet worden bij rouwverwerking. Nabestaanden kampen vaak met nare herinneringen en beelden of schuldgevoelens na het overlijden van een geliefde. Daardoor is er weinig ruimte om het verlies te verwerken en om met liefde terug te kunnen kijken naar de mooie herinneringen.
Het kan ook zo zijn dat er geen bewuste herinnering aan de oorzaak gekoppeld is, denk dan bijvoorbeeld aan hoogtevrees, autorijangst, onzekerheid of een negatief zelfbeeld. Vaak ligt de oorzaak ergens anders dan in het bewuste brein. Ook dan is EMDR goed inzetbaar.
EMDR kan tevens worden ingezet om niet verwerkte ervaringen en gevoelens alsnog te kunnen verwerken. Meestal heeft ons eigen overlevingsmechanisme de verwerking geblokkeerd. De redenen hiervan zijn dieperliggende psychologische reacties in het brein. EMDR kan op een veilige en gedoseerde manier deze blokkades doen opheffen waardoor de verwerking kan plaatsvinden.
Mijn ervaring is dat EMDR een hele mooie tool is om in te zetten om de regie weer over je leven teug te krijgen, wanneer je dat even kwijt bent.
Een kleine greep uit de klachten die met EMDR al succesvol zijn behandeld:
▪ Nare ervaringen uit het verleden
▪ Traumatische ervaringen
▪ Ongedefinieerde angstklachten
▪ Ongedefinieerde gevoelens
▪ Nachtmerries
▪ Verslavingsproblematiek
▪ Angst gerelateerde gevoelens
▪ Zelfbeeld klachten
▪ Zelfvertrouwen klachten
▪ Paniekaanvallen
▪ Allerlei angsten en fobieën
▪ Depressieve klachten
▪ Pijnklachten
Hoe ziet de behandeling eruit?
Ik zal je vragen de nare herinnering(en) te delen en mogelijke bijbehorende beelden, gedachten of gevoelens, die met jouw hulpvraag te maken hebben. Deze informatie is nodig om de juiste EMDR-methodiek toe te passen.
Gevraagd wordt om de ervaringen vanuit het “hier en nu” te delen en/of welke emotionele gevoelens deze ervaringen nu nog hebben. Na alles goed in kaart te hebben gebracht stellen we een behandelplan op. We analyseren of alleen EMDR voldoende is. Soms kan het ook nodig zijn om een combinatie te maken met een andere behandeling.
Dan geef ik een korte uitleg van het brein en de EMDR. Daarna gaan we aan de slag met het verwerkingsproces. Je krijgt een koptelefoon op. Hierdoor hoor je “toon-klikjes”. Soms zal ik ook op de knieën of handen zachte tikjes geven. Ik zal je ook vragen om met je ogen mijn handen te volgen. Het informatie verwerkingssysteem in het brein wordt gestimuleerd door dit soort bewegingen.
De behandeling zal doorgaans dertig tot negentig minuten in beslag kunnen nemen. Doordat ieder brein een eigen verwerkingsmechanisme heeft is het onmogelijk vooraf te bepalen hoelang een sessie duurt en hoeveel sessies er nodig zijn. Gemiddeld zal een sessie ongeveer één uur duren en heeft men twee tot zes sessies nodig
Mocht je je afvragen of het iets is voor jou? Stuur me dan een bericht dan onderzoeken we het samen.